Lia Bruyn : "Woorden over liefde, toewijding en verlies"

Spreker over afscheid
"..Wil jij spreken bij een begrafenis?" vroeg een goede vriend mij enkele jaren geleden. Een vreemde vraag misschien, maar ik ben trouwambtenaar èn schrijf artikelen. Dus spreken in het openbaar en schrijven voor publiek zijn mij niet vreemd. Maar spreken over het afscheid van het leven? Toch was mijn antwoord: "Ja". 

Een lieve dappere bruid koos mijn tekst als grafschrift. Zij en haar man hielden zielsveel van elkaar én van muziek, die ze professioneel beoefenden. Die unieke combinatie heb ik in enkele woorden proberen te vangen. Nu staan mijn woorden over mooie muziek en mooie liefde sierlijk uitgebeilteld in een grote hartvormige zerk. Uitgevoerd in goudkleurige letters, ook nog. Even daarna vroeg een andere bruid mij om haar crematie te leiden. Het werd een toespraak over de eindigheid van het leven, maar dat hun liefde zou blijven ... Na afloop van de dienst kwamen er spontane reacties, zoals: "..Dit moet je echt vaker doen, want daarmee maak je veel mensen gelukkig." Daar lag voor mij het begin. 

Mijn kracht is - merk ik - mensen 'een eigen geluid' te geven, zodat het een dienst wordt waarin ze zich herkennen. Iets waarvoor bij een uitvaartonderneming te weinig mogelijkheden zijn. Ik ervaar mijn bijdrage als eervol werk. "..Jij neemt een enorme last van mijn schouders," was laatst de reactie van een vrouw die ik hielp met het schrijven van een speech. Een andere reactie: '..Prachtig. Jij weet iemand zo te beschrijven dat het ook werkelijk om een uniek mens gaat.' en  '..Bij jou krijgen emoties een plek..'.


Trouwambtenaar over liefde

Trouwambtenaar in Amersfoort en op verzoek in andere gemeenten. Een verbintenis op basis van liefde. Het is werk dat ik met heel veel plezier doe. Hoewel werk?  Het is telkens een fantastische uitdaging om een speech te schrijven die goed bij dat ene specifieke bruidspaar past. Het is mijn bijdrage aan een prachtige dag in het leven van die twee mensen en hun gasten. Een indrukwekkende gebeurtenis, elke keer weer! Een reactie van Pieter en Maartje: ".. Wat was het geweldig! Er gebeurde ook veel. Fijn dat we het van te voren hebben doorgesproken. Zo voelden we ons niet zo overvallen. Jij straalt een bepaalde rust uit. Maar ook met humor, losjes zelfs maar wel met inhoud. Precies zoals wij  het wilden!

Zo nu en dan sluit ik ook een huwelijk in het ziekenhuis. Als het levenseinde nabij is wordt de liefde bezegeld door met elkaar te trouwen. Een gebeurtenis met veel emoties. Ook voor mij.
Omgaan met mensen die van elkaar houden. Het blijft een schitterend vak. Recent nog een zgn. herbevestiging 'Ja' met kus van een ouder echtpaar. De blijdschap van jarenlange verbinding.

Van lieverlee zijn er andere verzoeken gekomen. Voor jubilea bijvoorbeeld en "..Ik heb je gehoord toen .. zou je bij de opening van mijn bedrijf het woord willen voeren?" en bij een vrijgezellenfeest "..We zoeken een gastspreker die over LIEFDE iets kan vertellen." En "..We zoeken nu iemand die - op vriendelijke wijze - de leiding kan nemen. Als voorzitter dus." 


Schrijver over passie
Centraal thema in mijn artikelen is vrijwel altijd: wie is die mens? Wat is belangrijk voor hem of haar? Hoe is het in dat leven gelopen? Ik schrijf al zeker vijftien jaren. Altijd op basis van interviews, altijd met bijzondere mensen, of het nu gaat om bekende of onbekende Nederlanders. Iedereen heeft namelijk een eigen verhaal, staat op zijn of haar manier in het leven. Het jonge meisje met die ernstige ziekte, die twintigjarige jongen die een eigen museum wil hebben, net zo goed als de ouderen onder ons met levendige herinneringen aan vrolijke of minder vrolijke tijden. Naast deze interviews zijn de dichtbundel  'Een stukje vrouwenleven'  en het kinderboek '2000 Glimstenen'  van mij uitgebracht. In 2000 glimstenen gaat het om het ontdekken van de geschiedenis van Amersfoort. Er zijn verschillende Amersfoortse scholen die hun kinderen met dit boek in de hand onderwijzen over het ontstaan van hun stad. Precies zoals ik hoopte dat het zou gaan.

Opleiding en werkervaring
Ooit HBO-maatschappelijk werk, nadien diverse schrijf - en spreekopleidingen. Jarenlang gewerkt als beleidsmedewerker sociale zekerheid. Een achtergrond waar ik als schrijver en spreker nog dagelijks de vruchten van pluk.

Mijn stijl

Vlot en inhoudelijk. Kan goed luisteren. Denkt mee. Oog voor kleine en grootse gebeurtenissen in een mensen- leven. Geen 'voorlezer', eerder een echte spreker. Gevoel voor verhoudingen. Gevoel voor humor.

Afspraak

Gemakkelijk inzetbaar. Ook in het weekend en landelijk en bij SPOED. Werkzaam vanuit Amersfoort.
Reizen geen bezwaar.

Spreken

Toespraken  over verliefd zijn, liefde, toewijding of verlies.
Vrijwel altijd met nadruk op het persoonlijke, in een bijna intieme sfeer.
Willen ook andere mensen het woord voeren? Geen probleem, dat kan gemakkelijk worden ingepast. Ik geef  zonodig tips voor het uitspreken.

Schrijven

Zèlf iets opschrijven, maar lukt dat niet? Ik verleen 'schrijfhulp'. Acuut aan de telefoon, of samen aan tafel. 
Desnoods schrijf ik uw speech op basis van wat u mij vertelt.